top of page

MER OM MIG

När jag var liten drömde jag om att bli läkare, men livet tog andra vägar och förde mig till modevärlden (som modell) och världens alla storstäder. Hästarna var redan en central del i mitt liv men eftersom mitt arbete innebar ”ett liv i kappsäck”, så fick ridningen pausa. 

 

Att vara en ung kvinna i en tuff värld med skeva ideal kring kroppsvikt och där inget utom det yttre var viktigt, utvecklades många sidor hos mig, bl.a blev träningen och kosten ett sätt att hålla formen och på något sätt hamnade jag ofta som ”hobby psykolog” åt mina unga kollegor då jag såg det ”galna” i branschen men ändå stod stadigt med fötterna på jorden. Min nyfikenhet och genuina intresse för människor ledde mig då helt naturligt till att utbilda mig inom träning, kost, medicin, ledarskap och projektledning. 

 

När jag drygt 10 år senare (-97) tog upp ridningen igen, slog det mig att ryttarna la ner enormt mycket tid och pengar på sin häst men oproportionerligt lite tid på sina egna brister, vilka jag ansåg skulle minska eller försvinna helt om de bara jobbade lite mer med sig själva.  

 

Det var som den blå elefanten i rummet ”man bytte häst, tränare eller skyllde på vädret ;-)” när det gick dåligt men inte ett ord om att ens egen kropp eller knopp hade svagheter.

 

1998 gick jag den första Core-tränar utbildningen på Reebok University i Boston där de forskade inom området och utvecklade en speciell bräda med mångfunktionellt användningsområde för främst bollsport. Det var revolutionerande att prata om corestyrka på det sättet och för mig var det en riktig aha-upplevelse att tänka in det i min undervisning och hur den kunde appliceras på ryttaren. 

 

Förutom att jag tränade och tävlade (på ridskola och som medryttare) så mycket det bara gick, så satt jag många timmar på läktaren och studerade ryttaren-ridläraren-kommunikationen och vad som var den ”felande länken” när det inte fungerade och vad som gjorde att det fungerade. 

 

Efter en skada kom yogan in i mitt liv för att stanna. Fascinerad av detta kloka system som äntligen såg till hela människan, och att kropp och själ hänger ihop, slukade jag allt jag kom över i form av litteratur. På den tiden fanns det nästan ingen utbildning i Sverige så jag sökte mig till några av världens främsta Gurus i Asien och Amerika och utbildade mig både inom yoga E-RYT 500h, meditation, mindfullness, ayurveda och asiatisk yogamassage. Som en naturlig följd startade och drev jag en yogastudio, utbildade yogalärare samt fungerade som mentor. 

 

Under en paus på en av mina längre utbildningar låg jag och längtade efter hästarna (det var alltid värst att vara utan hästarna på mina resor ;-)) och fick en idé. Där började jag att sätta ihop ett system för ryttare, SattvaRyttarYoga, som numera är en del av EquitumCoachingSystem. 

För att cirkeln skulle slutas läste jag psykoterapi, KBT (Kognitiv Beteende Terapi) och ACT (Acceptance and Commitment Therapy) då jag upplevde att många stoppade sin framgång pg.a mentala låsningar. Den evidensbaserad KBT´n, träningsläran, biomekaniken, fysiologi, medicinen var ett bra komplement till den österländska filosofin, yogan, meditationen, massagen och Ayurvedan. För mig har det alltid varit självklart att vi behöver båda, där öst tänker mer preventivt kring hur vi ska förekomma ohälsa, och väst tar hand om det som gått fel. Gränserna suddas ut mer och mer och det som förut ansågs flummigt och konstigt tillämpas numera i statlig regi på våra sjukhus och skolor.  

Jag arrangerade också yogaretreat både med och utan ridning tillsammans med HorseXplore och InShape travel. Första rid och yogaresan gick till Sahara där vi red på snabba Arabiska fullblod, bodde i vindskydd utan el eller rinnande vatten och yogade till magiska soluppgångar.

 

Min önskan om äventyr och resor har följt med mig hela livet och de resor jag anordnar är sådana som jag själv vill åka på. Vissa mer äventyrliga och vissa med fokus på att utvecklas i ridningen, men alltid med en känsla för kvalité. Det har resulterat i att de flesta deltagare återkommer år efter år.

 

2015 åkte jag till Portugal med en yoga/ rid grupp till en anläggning som kom att förändra mycket i mitt liv. Jag kände direkt när jag satte fötterna på gårdsplan att - ”nu är jag hemma”. 

 

Där på Monte Velho träffade jag familjen som äger anläggningen, personalen, hästarna och magin/ kemin var ett faktum. När Diogo Jr Lima-Mayer som är en av sönerna och den som driver anläggningen frågade om jag, förutom mina vanliga elever, ville träna deras då 20 år gamla ridlärare Joao Torrao, var det ett självklart ja även om jag där och då inte hade någon aning om vart det skulle leda. När han sa - Vi ska till OS 2020, kändes det som en ganska galen dröm.

 

Med en mycket innovativ och ambitiös vision satte han ihop ett ”dream-team" bestående av Diogo själv (ägare/ manager) Joao Torrao, EquadorMVL, Coralie Baldrey (tränare), Kasia and Mark (sponsorer), Vasco och Tome (Veterinärer), och jag som fysisk och mental tränare/ Equitumcoach. 

 

Under år av förberedande träning, fysiskt och mentalt, har Joao 26 år och EcuadorMVL 10 år lyckats debuterat Grand Prix (GP, GPS och GP-freestyle), representerat Portugals landslag i EM där de som lag kvalat till OS för första gången i historien, tävlat på de stora legendariska arenorna i världen med rekord för Lusitano hästen i antal % i både Grand Prix, Grand Prix Special och Grand Prix Freestyle. Allt detta under 2019.

 

2019 drog även Covid viruset över världen och OS 2020 flyttades fram. En mardröm för alla inblandade men den 27 juli 2021 debuterade Joao och EquadorMVL på OS arenan i Tokyo. Dessutom kvalade han som en del av Portugals landslag till finalen där de slutade 7 totalt.

 

Det är en saga som handlar om passion, hårt arbete och fantastiskt teamwork som jag är oerhört stolt och tacksam över att vara en del av.

 

För att träna med mig behöver man inte vara på OS nivå, det räcker med att vilja bli bättre och att vara beredd på att göra jobbet, då kommer resultatet!  

 

Jag drivs av att se människor utvecklas och målet med mitt system är att leda dig mot den bästa versionen av dig själv!

 

// Pia

dummybild_2.jpg
bottom of page